Mandogita 2018-02

 
 

  Toccare bestaat al 30 jaar.

Ensemble Toccare werd in 1987 opgericht mede nog op initiatief van de toen vertrekkende oprichtster en directrice van de Muziekschool Noord, Zus Keyl.

Vanaf het begin staat het ensemble onder leiding van Lenie Kerkhoven.
In eerste instantie bestond Toccare uit volwassen leerlingen van de Muziekschool, die tot dan toe geen of nauwelijks ervaring hadden in het samenspel.

In de loop der jaren ontstond, zowel in muzikaal als in sociaal opzicht, een hechte groep, waarin het plezier van het samenspelen belangrijker was dan het streven naar perfectie.

Ondanks het feit dat deze groep slechts 1,5 uur per week bij elkaar kan komen, heeft Toccare in de afgelopen jaren diverse bijzondere en succesvolle optredens verzorgd, o.a. in de Boekmanzaal van het Muziektheater, het Stadsdeelkantoor Noord, Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht en vele bejaardentehuizen in Amsterdam. Bovendien maakte de NCRV in 1991 een radio-opname van Toccare voor het programma Muziek in de Vrije Tijd.

Het ensemble bestaat momenteel voor het merendeel uit 16 oudere spelers, veel van hen hebben ook voorheen in andere mandoline orkesten in en om Amsterdam gespeeld, zoals: AMTG, Onder Ons, Da Capo, Con Amore (Zaandam), Excelsior (IJmuiden) en Pro Musica (Utrecht) .

Marianne Wiesenekker