Toccare

Afbeelding invoegen
                                                 
 
Het uit tokkelinstrumenten bestaande ensemble Toccare werd in 1987 opgericht en was nog een mede initiatief van de toen vertrekkende directrice van de Muziekschool Noord, Zus Keyl. Het ensemble stond vanaf het begin onder leiding van Lenie Kerkhoven, die als docente mandoline, mandola en muziektheorie sinds 1982 verbonden is aan de Muziekschool Noord. In eerst instantie bestond Toccare uit volwassen leerlingen van de Muziekschool, die tot dan toe geen of nauwelijks ervaring hadden in het samenspel. In de loop der jaren ontstond, zowel in muzikaal als in sociaal opzicht, een hechte groep, waarin het plezier van het samenspelen belangrijker was dan het streven naar perfectie.

Ondanks het feit dat deze groep slechts 1 uur per week bij elkaar kon komen, hebben zij in de afgelopen j
aren diverse bijzondere en succesvolle optredens verzorgd, o.a. in de Boekmanzaal van het Muziektheater, het Stadsdeelkantoor Noord, Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht en vele bejaardentehuizen in Amsterdam. Bovendien maakte de NCRV een radio-opname van Toccare voor her programma Muziek in vrije tijd.
 
Een paar jaar geleden werd het voortbestaan van het ensemble ernstig bedreigd doordat de Stadsdeelraad Noord geen subsidie meer uittrok voor het Muziek-onderwijs aan volwassenen, maar dankzij de inspanningen van, wederom, Zus Keyl en de Vereniging voor Huismuziek afdeling Amsterdam, kan Toccare op naar haar volgende lustrum.

In september 2001 zijn er 6 spelers/sters bij gekomen omdat het orkest waarin zij speelden opgeheven is. Toccare is vanaf die tijd anderhalf uur per week gaan repeteren. In mei 2007 kreeg Toccare er weer 7 leden bij, zodat het orkest uit 25 spelers bestond. Helaas hebben wij door o.a. overlijden veel leden verloren, momenteel (2022) heeft Toccare 13 spelende orkestleden. Toccare wordt veel gevraagd voor een optreden in verzorgingshuizen in Amsterdam en omgeving.
 
Op 17 november 2012 heeft het jubileumconcert ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan plaatsgevonden in de Concertzaal van het Muziekcentrum Noord.
 
Op 17 november 2012 hebben wij met een jubileumconcert ons 30 jarig jubileum gevierd.

Het repertoire van Toccare is veelomvattend, zowel klassieke werken als volksmuziek, en omvat werken van componisten als Konrad W├Âlki, Wolgang Amadeus Mozart, Joahn B. Kok etc. en arrangementen van Cor Noordzij, Jan Wolters, Carlo Malizia etc. Klik HIER (PDF-file) voor het overzicht van ons repertoire.

Mocht u meer willen weten, wilt u meespelen of heeft u belangstelling voor een optreden, neem contact met ons op -> mo.toccare@gmail.com
 
Toccare repeteert op maandagmiddag van 13.15 uur tot 14.45 uur

Repetitie adres:
Muziekcentrum Noord
Alkmaarstraat 10
1024 TT Amsterdam
Telefoon 020 - 6368654